Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Product informatie

Inleiding

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Omschrijving

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

In de gemeente Bedum kunt u op maandagmorgen gratis trouwen of uw partnerschap laten registreren om 8:45 en 9:30 uur ’s ochtends. Het betreft een korte en sobere plechtigheid. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling burgerzaken. U heeft dus geen vrije keuze. Ook vindt er geen uitgebreide persoonlijke toespraak plaats en u kunt maar een beperkt aantal gasten meenemen. Houdt u rekening met langere wachttijden.

Aanpak

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

• U bent 18 jaar of ouder.
    • U bent niet met iemand anders getrouwd.
    • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
    • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
    • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Kosten

Aan het doen van een melding zijn geen kosten verbonden. Aan de voltrekking wel. U betaalt het tarief dat geldt voor het jaar waarin u trouwt. Wanneer de plechtigheid volgend jaar plaatsvindt, kunnen de kosten dus afwijken van de onderstaande bedragen. De kosten zijn als volgt (kosten 2017):

Voltrekking in het gemeentehuis

•maandagmorgen om 8:45 of 9:30 uur, gratis*

•maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur €310,-

•zaterdag €500,-

Voltrekking op een van de vaste buitenlocaties

exclusief nota buitenlocatie

•maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur €450,-, na 16.00 uur €610,-

•zaterdag €610,-

Voltrekking op een locatie naar keuze

exclusief nota buitenlocatie

•maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur €600,-, na 16.00 uur €750,-

•zaterdag €750,-

Overige kosten

trouwboekje luxe en of duplicaat €30,-

administratieve omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk €55,-

Meenemen

Wilt u trouwen in de gemeente Bedum? Dan kunt u uw trouwplannen direct online melden. U moet hiervoor beiden inloggen met uw DigiD inlogcode.

Let op: datum, tijdstip en locatie zijn pas definitief als u van ons een bevestiging heeft ontvangen.

Wilt u uw melding liever schriftelijk doen? Download dan een van onderstaande formulieren en stuur dit ingevuld en ondertekend naar de gemeente. Bij schriftelijk melden moet u voor de vaststelling van uw identiteit nog wel langskomen in het gemeentehuis.

Vraag en antwoord

Wij willen graag trouwen op een plek die de gemeente niet heeft aangewezen als trouwlocatie, kan dat?

U kunt zelf kiezen waar u trouwt. Misschien wilt u trouwen op een plek waar u een bijzondere herinnering aan heeft. De gemeente moet toestemming geven, voordat u op deze plek mag trouwen. De locatie moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Daarom is het verstandig op tijd contact op te nemen met de gemeente. Zij kunnen u ook vertellen of u eventueel nog vergunningen nodig heeft.

Wij gaan trouwen, wat moeten we daarvoor doen?